Loading...
 Start Page

Η ιστορία

Νεφέλη! Όνομα της Ελληνικής μυθολογίας που συνδέετε με τον μύθο του Φρίξου και της Έλλης. Τη Νεφέλη τη δημιούργησε ο Δίας, δίνοντάς της την μορφή της Ήρας, προκειμένου να ξεγελάσει τον Ιξίωνα, με τον οποίο η Νεφέλη έκανε τους Κένταυρους.

Στις μέρες μας και στον κλάδο τον φρέσκων φρουτολαχανικών το όνομα «Νεφέλη» συνδέεται με μια κορυφαία εταιρεία, η οποία διανύει την 2η δεκαετία ζωής της, όμως η ιστορία της παρουσιάζει ενδιαφέρον όπως και της συνονόματής της Θεάς!

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της εταιρικής ιστορίας της «Νεφέλης» θα βρεθούμε στην χρονιά του 2000, τότε που τα φιλόδοξα όνειρα του Χρήστου Σαραντίδη και της Χριστίνας Κοντοχρήστου ξεκινούσαν με την ίδρυση της εταιρείας.

Από την αρχή στόχευσαν ψηλά εφόσον θέλησαν η εταιρεία τους να κατακτήσει μέσα σε ένα εύλογο διάστημα μια κυρίαρχη θέση στον κλάδο των φρέσκων φρουτολαχανικών. Ο δρόμος που διάλεξαν οι ιδρυτές της «Νεφέλης» για να φτάσουν στην κορυφή δεν ήταν ο πιο σύντομος, εφόσον αποφάσισαν να εφαρμόσουν δύσκολους εταιρικούς κανόνες, οι οποίοι βασίστηκαν σε μια καινοτόμο για εκείνη την εποχή φιλοσοφία η οποία ωστόσο εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και στις μέρες μας.

φωτογραφία από την διαλογή των φρούτων

Η φιλοσοφία

Η διαφορετική φιλοσοφία σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής είναι χαρακτηριστική. H παροχή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων προϊόντων στους πελάτες, η τήρηση κανόνων ασφαλείας στην παραλαβή, συσκευασία, συντήρηση και διακίνηση, η εφαρμογή τεχνικών μάρκετινγκ, η στενή συνεργασία με τους συνεργάτες, η επιστημονική γνώση και οι νέες τεχνολογίες, η αισθητική της συσκευασίας και της επικοινωνίας, είναι ο πυρήνας αυτής τη φιλοσοφίας, η οποία όπως αποδείχτηκε, εάν εφαρμοστεί πιστά, μπορεί να σε οδηγήσει στην κορυφή..

εγκαταστάσεις εταιρείας

Οι εγκαταστάσεις

Tα όνειρα αυτά άρχισαν να υλοποιούνται, έτσι πολύ γρήγορα η «Νεφέλη» απέκτησε μια έκταση 18 στρεμμάτων στην περιοχή της Σκύδρας, προκειμένου να στεγαστούν οι επαγγελματικές δραστηριότητες της εταιρείας, ενώ στη συνέχεια σε αυτή την έκταση προστέθηκαν άλλα 22 στρέμματα, προκειμένου να καλύψουν τις μελλοντικές της επεκτάσεις. Έτσι, σε αυτό τον χώρο δημιουργήθηκαν κτηριακές εγκαταστάσεις 2.000 τ.μ. στις οποίες υπάρχουν οι γραμμές επεξεργασίας, τα γραφεία και οι ψυκτικοί χώροι της εταιρείας.

Η εξέλιξη

Στην αρχή της νέας δεκαετίας η Ελληνική αγορά άρχισε να παρουσιάζει μεγάλες ανάγκες σε μια σειρά προϊόντα και αυτό το γεγονός δεν άφησε αδιάφορο τη «Νεφέλη». Δημιουργώντας τις κατάλληλες συνεργασίες η νεοσύστατη εταιρεία κατόρθωσε να εισαγάγει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως λεμόνια, κηπευτικά, μήλα, αχλάδια κ.α. και έτσι απέσπασε ένα μεγάλο μερίδιο στην εγχώριο αγορά..

Εφαλτήριο γι’ αυτή τη δράση ήταν η αγορά της Τουρκίας, με την οποία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αναπτύσσει αξιόλογες εμπορικές συναλλαγές. Εδρεύοντας η εταιρία στην πλούσια γη της Μακεδονίας, είχε την αγαθή τύχη να βρίσκεται στο κέντρο παραγωγής πολλών προϊόντων, τα οποία ενέταξε στη γκάμα των προϊόντων της, τα οποία ενδυνάμωσαν περαιτέρω εμπορική της θέση στην αγορά..

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η «Νεφέλη» για μια πενταετία είχε στραμμένο το βλέμμα της στην Ελληνική αγορά με ελάχιστη παρουσία στις διεθνείς αγορές. Το 2005 η εταιρεία λαμβάνει μέρος στην διεθνή έκθεση της Fruit Logistica στο Βερολίνο και έκτοτε τα πράγματα αλλάζουν.

Ο όγκος των εξαγωγών της ανεβαίνει κάθε χρόνο φτάνοντας σήμερα να υπερτερεί αυτός σε σχέση με τον όγκο που διακινεί η εταιρεία στην εγχώριο αγορά. Η παρουσία της «Νεφέλης» και στις διεθνείς αγορές είναι πλέον σημαντική!

Τα προϊόντα

συσκευασίες με φρούτα

Ό όγκος των ελληνικών προϊόντων που διακινεί σήμερα η «Νεφέλη» ξεπερνάει τους 15.000 τόνους. Στην κορυφή αυτών των προϊόντων βρίσκονται τα ροδάκινα - νεκταρίνια με 5.000 τόνους, ενώ στην δεύτερη θέση με 4.000 τόνους βρίσκονται τα ακτινίδια. Μαζί με τα παραπάνω προϊόντα, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια, τα βερίκοκα, τα μανταρίνια και τα κεράσια απαρτίζουν τον κύριο εξαγωγικό των προϊόντων της εταιρείας.

Όσον αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα που διακινεί η «Νεφέλη», στην πρώτη θέση βρίσκονται τα λεμόνια με 4.200 τόνους και ακολουθούν τα μήλα με 2.150 τόνους, τα πορτοκάλια με 1.880 τόνους, τα γκρέιπφρούτ με 1.570 τόνους, ενώ σημαντική θέση στο καλάθι με τα εισαγόμενα προϊόντα κατέχουν επίσης ο ανανάς, τα αχλάδια, τα ακτινίδια, και τα σταφύλια.

γράφημα με την κατανομή εισαγόμενων προϊόντων με βάση τον όγκο διακίνησης
γράφημα με τον όγκο πωλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό (2000 - 2009)
γράφημα με την κατανομή ελληνικών προϊόντων με βάση τον όγκο διακίνησης

Το μέλλον

Στην Ελληνική μυθολογία η ιστορία της Νεφέλης είναι γνωστή και πολύ ενδιαφέρουσα. Στη δική μας «Νεφέλη» όμως η ιστορία τώρα γράφετε και σίγουρα δεν σταματάει στα δέκα χρόνια. Ο εξαγωγικός προσανατολισμός που έχει αποκτήσει πλέον η εταιρεία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που χαρακτηρίζει τους ιδρυτές της αλλά και η παρουσία της δεύτερης γενιάς στην διοίκηση με την παρουσία του Στέφανου Σαραντίδη, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια η «Νεφέλη» θα αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον κλάδο των φρέσκων φρουτοτολαχανικών της χώρας μας, προσθέτοντας έτσι στο ιστορικό της νέες επιτυχίες. Έχει πολλά ακόμα λοιπόν να μας εξιστορήσει η «Νεφέλη» στα χρόνια που έρχονται.

φορτηγό της εταιρείας - εξωτερική λήψη των εγκαταστάσεων

5ο χλμ Π.Ε.Ο. Σκύδρας Θεσσαλονίκης, ΤΚ 585 00 - Σκύδρα, τηλ: 23810 94421, fax: 23810 94420, e-mail: info@nefelifruit.gr

© Copyright 2016 - 2023 NEFELI FRUIT S.A.